Ponedeljek, 01 December 2008

DARS-ovi tajkuni (DOBRO jutro, 29.9.2008)

Napisal 
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Brez podgobja ni gobe, brez državne DARS ni tajkunskega SCT. In zakaj je Ivan Zidar težko ulovljiv s tem, ko ga pripirajo, iščejo vladne papirje, preiskujejo transakcije in utaje davkov?

Ker ga lovijo na napačnem koncu, da grehi Vlade, ministra Radovana Žerjava in Uprave DARS ne pridejo na plan. Kajti tat dakoplačevalskega denarja je DARS, SCT pristavi lonček za ekstra profite le tam, kjer se DARS-ova računica zatakne po nemarnem, po neznanju ali za nalašč. Ali pa v spregi s politiko, topot škodljivo za Ljubljano kljub paktiranju župana Zorana Jankovića in nadzornika Franca Slaka, mestnega svetnika NSi.

V primeru Šentviškega tunela in polnega priključka avtoceste na Celovško, ki sta objektivno in nujno potrebna, pa se zgodba zapravljanja začne že z Ropovo vlado, ki je polni priključek opredelila »mogoče je, mogoče ni«. In se je DARS »iskal« in na način »narezane salame« od leta 2003 pridobil 13 ločenih gradbenih dovoljenj (čeprav je odsek med Brodom in Kosezami prometno-tehnično nedeljiva celota), pa še do danes nima dovoljenja za elektrostrojne inštalacije v obeh galerijah, za šestpasovni del trase, za finalizacijo priključnih ramp, za priključek in za razširitev državne Celovške ceste do Stanežič. Salama efekt je, seveda, micelij za aneks na aneks, ko se posamezna gradbena dela zaračunavajo kot ločen finančni posel. Nato so tu še »dodatna«, tunel pa se je sploh odprl brez dokončanih projektov in tehničnega pregleda v »poslovnem« roku.

Zakaj vlada ni sprejela odstopa Žerjava in uprave DARS? Ker jih je zlorabljala, da so se »slikali« pred turistično sezono, ker so Zidarja stiskali pri pretesnih rokih za dokončanje tunela »z nasiljem nad fiziko in realnostjo«, ker je »omet dol padu« vsem skupaj in lovopust na tunelu velja za vse, tudi za SCT. Razkrile bi se tudi kršitve evropske in slovenske zakonodaje: asfalt namesto betona, protipožarna odpornost 90 minut namesto 120, pa še omet je odpadel ravno na požarno kritičnih mestih pod železnico. Zidar je dobil nov posel za 21 mio evrov za rampi in priključek na Celovško. In zopet mu plačujejo situacije za dela brez vseh projektov in dovoljenj, tako pa se s polnim priključkom ne ujame turistične sezone 2009. Za odpravo teh min pa minister Patrik Vlačič nima roka leto 2014, kakor živi DARS v (samo)prevari, temveč takoj.

Miha Jazbinšek

 

 

Prebrano 3477 krat Nazadnje urejano na Torek, 09 September 2014 10:36

Naša spletna stran uporablja piškotke, s katerimi dosežemo boljše delovanje, obiskovalcem nudimo preprostejše brskanje po strani ter zagotavljamo celostno delovanje. Piškotki ne vsebujejo osebnih informacij posameznika. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

EU Cookie Directive Module Information